Navigatie

 

 

Bij de presentatie van Toevluchtsoord afgelopen vrijdag werd niet schrijver Anthonie Holslag in het zonnetje gezet. In de eerste plaats werd het geschreven woord gevierd, in een echte ouderwetse snuffelboekhandel: Meck & Holt in Amsterdam.

 

Als lid van het Thrillerlezersteam vind ik het altijd tof om bij een boekenevenement te zijn; als het dan ook iemand betreft die ik persoonlijk ken, is het des te bijzonderder. Anthonie houdt van muziek en de band Pearl Jam heeft een speciaal plekje in ons hart; we ontmoetten elkaar een jaar of 17 geleden bij een fan bijeenkomst en komen elkaar sindsdien zo af en toe weer eens tegen. Het was bijzonder om zoveel tijd na onze eerste ontmoeting bij zijn boekpresentatie te zijn.

 

Bovendien maak je het niet vaak mee dat de schrijver zelf niet centraal staat bij een boekpresentatie, dat hij juist het podium geeft aan andere auteurs, dichters en muzikanten. Ik heb gedichten horen voordragen door Martijn Adelmund, Paul van Leeuwenkamp, Onno-Sven Tromp en Anthonie zelf; ik heb multi-talent Marieke Frankema eindelijk live mogen horen zingen (en hoe!) en ik heb verschillende schrijvers fragmenten uit hun verhalen mogen horen voordragen, zoals Jeffrey Debris (The Shaedon Resurgence Saga), Marieke Frankema (Offers in de Mist), Natalie Koch (De Sterren Stil), Rikko Voorberg (De Dominee Leert Vloeken), Martijn Adelmund (Max Havelaar met Zombies) en Chris Polanen (Waterjager). Ook Jasper Polane, oprichter van Quasis Uitgevers, vertelde kort over zijn verhalen.

 

 

Zo werd de avond zoals beloofd een echt literair feest; een buffet met vele smaken dat je eraan herinnert dat er enorm veel creativiteit en passie voor verhalen vertellen in allerlei verschillende vormen bestaat. Heerlijk en inspirerend.

 

 

Het hoogtepunt van de avond moet de presentatie van het boek Toevluchtsoord door Martijn Adelmund aan Anthonie zijn geweest, na een voordracht van schrijver Murat Isik. Ik zeg ‘moet zijn geweest’, omdat we niet echt gerekend hadden op het eventueel uitlopen van de avond en de parkeergarage waar ons brik stond op tijd naar bed moest (of zoiets). We moesten helaas vroeg vertrekken om de auto nog te kunnen ophalen. Ik heb gehoord dat Martijn een bijzondere, ontroerende presentatie deed waarbij hij Anthonie persoonlijk wist te raken. Het moet prachtig zijn geweest en ik baal dat we het gemist hebben.

 

 

Anthonie, bedankt voor een prachtige, inspirerende avond – we hebben het mooiste moment, de presentatie zelf, moeten missen, maar hebben genoten van het bijzondere programma dat je hebt samengesteld. Bedankt, bedankt, bedankt.

 

Yfke Brandhout

 

 

 

Over Toevluchtsoord (ISBN 9789492099211):
Het Adirondackgebergte, in de staat New York: een prachtige omgeving en een geliefde vakantielocatie. De blokhut is al jaren een toevluchtsoord voor de vriendengroep: Maude, Lars, Jennifer, Jonathan, Megan, Jeffery en Jack. Bevriend sinds de middelbare school, ondertussen allemaal hun eigen weg gegaan, maar in die hut maakt de afstand in hun dagelijks leven niet meer uit. Daar zijn ze weer terug in hun tienertijd, al is het maar voor even. Dit jaar is echter anders. Vriendschappen die oprecht leken, krijgen een andere betekenis. Onderlinge verschillen verbreden zich. De televisie vertoont beelden die zowel choquerend als afschuwelijk zijn en ver van hun hut staat de wereld op instorten. Terwijl zij hun tienerjaren herleven, brokkelt al het bekende langzaam af. Is de hut nog steeds een toevluchtsoord? Of is het hun gevangenis geworden?

 

 

 

 

 

 

Blog

Contact