Ik leered Terrence kennen toen zijn boek "Negen cirkels" gelijktijdig uitkwam met mijn boek "Een bloedovergoten dageraad" bij Haunted Castle die een aantal dagen later zijn officiële opening had. We hadden een leuke dag. Dronken wat champagne. Tenminste, Terrence en anderen. Ik beperkte me tot appelsap wegens mijn aanhoudende rugklachten. Ik ontdekte die dag zijn passie voor muziek.
Terrence, bedankt voor dit interview. Ik zal maar meteen met de deur in heus vallen:
1) Zou je ons iets over "Negen cirkels" kunnen vertellen? Hoe kwam het idee van dit boek tot stand?
Het boek (uitgegeven bij Zilverbron) durfde ik pas te schrijven nadat het idee al dik anderhalf jaar broedde. Ik wilde echter vooral eerst nog een hoop leren over het schrijversvak en mezelf oefenen in het beheersen van taal en technieken.
Het idee voor De negen cirkels kreeg ik vooral door de prenten die Gustave Doré voor een latere versie van Dante’s Inferno maakte. Het verhaal zelf heb ik speciaal gelezen als research voor mijn boek. Inferno is in de veertiende eeuw in versvorm (33 Canti, oftewel zangen) geschreven, waardoor het behoorlijk moeilijk leesbaar is.
2) Je hebt nu een nieuw boek "Wegversperring". Zou je ons daar iets meer over kunnen vertellen? Waar gaat dit boek over en hoe verschilt het met je eerste boek?
Wegversperring is echt een heel ander soort verhaal dan De negen cirkels. Het is een Thriller die zich afspeelt in Nevada, USA en heeft veel psychologische spanning. Ik schreef het omdat mijn interesse in Thrillers ook groot is. Toch zitten er wel ScienceFiction elementen in, en zelfs een vleugje horror.
Flaptekst van het boek:
Richard reist met zijn vrouw en haar negenjarige dochter naar een oud fort in Clarksonville. In de woestijn komt het Nederlandse gezin in een file terecht. Onbegrijpelijk en onwaarschijnlijk op de zo veilige snelwegen in Noord-Amerika.
De verbazing groeit als er vreemde verschijnselen in de atmosfeer optreden: radio’s vallen uit, auto’s willen niet meer starten, vreemd onweer dat het landschap verandert. Richards voornaamste taak is zijn gezin tegen deze dodelijke fenomenen te beschermen en hen veilig naar de beschaving brengen. Dit wordt nog zwaarder wanneer hij vermoedt dat iemand van zijn medevluchtelingen het op zijn gezin heeft voorzien.
Door het gedrag van de onbehouwen en gevaarlijke Jake, en het oudste lid, de mysterieuze Floyd Couldren, dringt een gehaat deel van Richards verleden naar de voorgrond. Floyd dient zich ongewenst aan als raadgever, hoewel zijn adviezen op den duur meer kwaad dan goed lijken te doen. Richards woede en haat die met zijn jeugdtrauma gepaard gaan zijn echter slechtere raadgevers. Tijdens de tocht beseft hij dat dit helaas de enige wapens zijn die de menselijke dreiging kunnen tegenhouden. Durft hij die wapens op tijd en op de juiste manier te gebruiken?
3) Als je de twee boeken met elkaar vergelijkt, zie je dan een verandering in je schrijven. Zoja, welke?
Ik merk zelf vooral een positief verschil in het beheersen van technieken (zoals het weglaten van filterwoorden) op. Ik heb na het schrijven van De negen cirkels veel bijgeleerd, dankzij mijn coach en redactrice, Inanna van den Berg (Ambilicious). Toch is De negen cirkels absoluut geen slecht boek, naar mijn mening, en ben ik ook op dat boek nog steeds erg trots. In 2015 werd het zelfs genomineerd voor de Hebban Awards (geëindigd op de zesde plaats in de categorie Fantasy/ScienceFiction).
4) Geheel off-topic, of misschien ook weer niet. In Leidendorp (2015) vertelde je me dat je ooit in een punkband hebt gezeten. Ik ben zelf een grote muziek fan en muziek is voor mij altijd een grote inspiratie bron geweest. Hoe heeft muziek jouw boeken beïnvloedt?
Ik ben vroeger een fanatiek punker geweest. De rauwheid van die muziek trok mij heel erg aan. Diezelfde rauwheid vind je zeker terug in mijn verhalen. Ook mijn voorkeur voor het duistere openbaart zich niet alleen in mijn muzieksmaak -ik ben een grote fan van bijvoorbeeld Joy Division-, maar schuilt ook vaak in mijn verhalen.
5) Als je kijkt naar al je boeken, in een soort vogelvlucht, welke thema's keren dan steeds terug?
Ik hou vooral van helden die op het eerste zicht geen helden lijken te zijn of die geen helden kunnen zijn. Ook het duistere randje van het karakter, dat iedereen bezit, komt in mijn verhalen vaak terug.
6) Wat voor tips zou je geven aan aankomende schrijvers?
Onderwijs jezelf en laat je onderwijzen. Laat proeflezers je verhalen proeflezen en oefen je technieken en verhaalopbouw door korte verhalen te schrijven. Probeer een heel eigen stijl te ontwikkelen, waar je jezelf prettig bij voelt.
Biografie van de auteur:
Biografie Terrence Lauerhohn, 2014
Terrence is geboren op 31 mei 1960 in een Brabantse wieg te ’s Hertogenbosch. Pas op 51 jarige leeftijd schreef hij zijn eerste roman, 'Noptula' (Science-fiction), die goede reviews ontving. Sindsdien zijn en worden een flink aantal kortverhalen van hem in genre-magazines en verhalenbundels gepubliceerd, waarvan verschillende zelfs in de USA. Terrence houdt zich het liefst niet aan een bepaald genre binnen de verbeeldingsliteratuur, zodat zijn grenzeloze fantasie alle richtingen van het onwerkelijke kan inslaan. Het auteurschap blijkt zijn passie te zijn, ontdekte hij.
Zijn Dark-Fantasyroman, ‘De Negen Cirkels’ (Zilverbron) is een van zes genomineerde titels voor de Hebban Awards 2015, categorie Fantasy. In 2015 publiceert hij Wegversperring (Thriller-debuut), bij aquaZZ. Redactie/bemiddeling met uitgever, Ambilicious (tevens coach/literair agente).
Bibliografie:
-Noptula (2011) Roman (Boekscout)
-Schaduwzijde (2011), SF Terra (magazine).
-Juweel van Typanthe (2012), verhalenbundel, Van Zeeuwse bodem (De Klimmende Ster).
-Togdrill en Manatne (2012), verhalenbundel, PuberTijd (De Klimmende Ster).
-God boven goden (2012), verhalenbundel, Een man zonder naam (WB Fantasy)
-Iomanes verzoekingen (2012), PureFantasy, (verhalenbundel, magazine, BOF)
-Een betreurenswaardige vondst (2013), Atlas, verhalenbundel samengesteld door Peter Motte.
-The tattooed man (2014), Memento Mori, anthologie, JWK fiction, USA.
-'Stranger' (2014) 'Demonic Possession' (anthologie, JWK fiction, U.S.A.). Vertaling van 'Vreemdeling' (vertaling, Lia Belt).
- Fragment uit het manuscript: 'Witkop "Vroegedoodgestorven"Rufus Hofmans' -De ijzeren steden- (eerste boek van twee-2014)): in de Steampunk-Bloemlezing: 'In de schaduw van het Keezending'.
- 'De negen cirkels' (Dark Fantasyroman met een duivelse knipoog) Zilverbron, 2014.
- 'Anatha' (SF). kort verhaal, verschenen in Vamp en Held nummer vijf (Valentijneditie- 2015)
- 'Naar waarheid geschreven' (Fantasy), kort verhaal, verschenen in de Gentasia-awards (bundel), korte verhalen voor volwassenen, deel 2 (2015).
-'Wegversperring' (Thriller), roman. Uitgegeven door aquaZZ, i.s.m. Ambilicious (2015)
*Verwacht in 2016: '1879' (Horror) Splinters (serie) Quasis uitgeverij.
Wil je meer weten over Terrence, bekijk dan ook deze website.
Voorgaande Spotlights: