Navigatie

 

Om bekende en onbekende schrijvers van Nederlandse bodem die in de genre spanning / fantasy druk bezig zijn en een aantal boeken hebben gepubliceerd, toch wat meer bekendheid te geven, heb ik besloten een serie "spotlight"  te maken, waarin ik een schrijver even in het spotlicht plaats. De bedoeling is dat ik om de zoveel weken / maanden (afhankelijk hoe druk ik het heb), een schrijver in het zonnetje zet, en nog meer dan dat: door vragen van schrijver tot schrijver te stellen dieper tot het proces van schrijven probeer te komen.

 

De eerst schrijver van deze cyclus is Mark van Dijk die in oktober zijn boek Bloeddorst heeft uitgebracht.

 

 

 

 

 

Beste Mark, laat me je ten eerste bedanken voor dit interview. Ik heb je boek Bloeddorst met veel plezier uitgelezen en vooral de combinatie van horror- en thriller elementen, vond ik uitermate goed uitgewerkt. Je leeft mee met het hoofdpersonage Jack en de strijd tegen de klok tussen zowel de politie en het geheime genootschap. Vooral dat laatste vond ik zeer knap in elkaar gezet. Kun je me iets meer vertellen hoe je deze elementen hebt weten te combineren en hoe je tot dit verhaal bent gekomen?

In 2003 las ik een artikel in het Algemeen Dagblad dat vertelde over een kannibalistische sekte in Duitsland. Dat artikel heb ik toen bewaard, omdat ik dacht dat ik dat ooit nog eens in een verhaal zou kunnen gebruiken. Daar komt dus deels de inspiratie vandaan. Verder moest ik veel onderzoek doen naar de werking van het Nederlandse politieapparaat en had ik nog wat gore details nodig over het eten van mensenvlees. Toen ik alle informatie had, paste dit wonderwel als een vlecht in elkaar en heb ik met heel veel plezier Bloeddorst geschreven.


Ook zag ik dat je voor het verhaal research hebt gedaan? Kun je ons daar iets meer over vertellen? Hoe ga je daarin te werk? Doe je eerst onderzoek voordat je begint te schrijven of doe je dit gaandeweg?

 

In de research is inderdaad vrij veel tijd gaan zitten. Ik heb de globale verhaallijnen van te voren bepaald en ik doe alle daarvoor benodigde research ook vooraf. Maar gaandeweg het verhaal komen er steeds weer nieuwe elementen bij en die onderzoek ik tijdens het schrijven zelf.

Hoe combineer je het schrijven met je dagelijkse leven?

Moeilijk. Het liefst zou ik de hele dag schrijven. Aan inspiratie ontbreekt het me in ieder geval niet. Maar er moet natuurlijk ook brood op de plank komen. Ik werk dagelijks als chef werkplaats en maak vaak lange dagen. Dan komt er van ’s avonds schrijven vaak niet veel terecht. Maar in de weekenden en vakanties maak ik die verloren tijd meer dan goed. En soms, wanneer ik bruis van de inspiratie en verhaallijnen me niet los kunnen laten, neem ik een dag vrij om alles op papier te zetten.

 

Zonder al teveel te verklappen, heeft het boek Bloeddorst aan het einde een ontknoping die ik niet verwachtte. Stond dit vanaf het begin al vast of is dit tijdens het schrijven ontstaan?

Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat mijn verhaallijnen zo summier en flexibel zijn dat de meeste ideeën onder het schrijven zelf ontstaan. Ik weet waar het over gaat, hoe het ongeveer gaat gebeuren en hoe het einde moet zijn. Tijdens het schrijven zweef ik mee met de personages en laat ze toch vaak zelf hun keuzes maken, waardoor het regelmatig voorkomt dat er wegen worden ingeslagen die ik nooit van te voren had kunnen verzinnen. En dan wordt de rest van het verhaal daarop aangepast. Dat was met het einde van Bloeddorst ook zo.

Voor het boek Bloeddorst heb je ook het boek Kwade geest geschreven. Kun je ons iets meer over dit boek vertellen. Welke schrijvers zijn je inspiratie bronnen?

 

Kwade geest gaat over een vriendengroep van vier jongens, waarvan er eentje, Pieter, een dodelijk ongeluk krijgt. Zijn beste vriend Jaap besluit zijn geest op te roepen, maar zet op die manier ongemerkt de deur open voor een hele groep geesten, waarvan er enkele slechte bedoelingen hebben. De overige twee vrienden Dirk en John merken dat Jaap zich steeds vreemder gaat gedragen en proberen erachter te komen wat er aan de hand is. Vanaf dat moment worden zij er ook bij betrokken en moeten ze er alles aan doen om Jaap te redden.

Mijn grootste inspiratiebronnen zijn Dean Koontz en Stephen King. En tegenwoordig toch ook Joe Hill, de zoon van King. Alle drie fantastische schrijvers met originele en bloedstollende verhalen.

Als je de twee boeken naast elkaar ligt wat zijn dan de overlappende thema's? En op welke punten verschillen ze van elkaar? Zie je een overeenkomst? En op welke manier ben je in het schrijven gegroeid?

 

Ik zie zelf zo gauw geen overlappende thema’s. De verschillen zijn wel vrij groot. Zo was Kwade geest een Young Adult en is Bloeddorst echt een boek voor volwassenen. Maar allebei even leuk om te schrijven.
Ik schrijf al van jongs af aan. Het stelde natuurlijk niet veel voor, maar zo is alles wel begonnen. Het heeft me sindsdien nooit meer losgelaten. Op school was ik ook de enige in de klas die naar boekverslagen uitkeek. Wat was er nou mooier: én lezen, én er over schrijven! Maar er was niemand die me snapte, haha.

Welke verhalen kunnen we in de toekomst verwachten?

Moeilijk te zeggen. Ik ben nu met een verhaal bezig over een meisje dat vecht tegen alle onrecht die haar wordt aangedaan. En er komt nog een verhaal over een enorme plaag. Verder weet ik het nog niet, maar ik blijf dagelijks leuke ideeën opschrijven en verzamelen. In principe is alles mogelijk, maar zolang ik lezers heb blijf ik schrijven. Ik schrijf niet voor het geld, daar geef ik niets om. Ik schrijf voor mijn lezers. Als niemand mijn verhalen meer wil lezen, dan ga ik iets anders doen met alle vrije tijd die dit kost. Gelukkig is dat nog niet het geval.


Biografie

Katwijker Mark van Dijk (1979) heeft na de Tuinbouwschool op de Middelbare Agrarische School in Gouda gezeten. Op zijn achttiende is hij gaan werken en na wat omzwervingen ontdekte hij zijn huidige baan bij een machinefabriek, ook in Katwijk. Begonnen als monteur werkte hij zich tot chef werkplaats op. Hij werkt hier al ruim 14 jaar met veel plezier. In 2007 trouwt Mark met Angela Hoek. Tevens is Mark een echte bibliofiel. Hij verzamelt boeken, leest ze en schrijft ze. Het schrijven gebeurt zo veel mogelijk ’s avonds en in de weekenden. Op dit moment werkt hij druk aan zijn derde boek. In zijn spaarzame vrije tijd zoekt hij naar gesigneerde eerste drukken van zijn favoriete schrijvers of naar klassieke eerste drukken van Charles Dickens, Alexandre Dumas, R. L. Stevenson, enz. En, wanneer zelfs dat even stil ligt, dan leest hij. Wat hij leest, maakt hem niet uit; horror, thriller, literatuur of een pak melk; als er letters op staan is het eigenlijk al snel goed.

 

Bibliografie:

2010    Kwade geest – young adult thriller
2012    Bloeddorst – thriller

 

 

 

 

 

Bloeddorst is gepubliceerd bij Books of Fantasy en te koop in de boekhandel. Gesigneerde exemplaren zijn verkrijgbaar via de website van de auteur: Mark van Dijk


Blog

Contact