Navigatie

 

 

 

 

 

Beste Kim, bedankt voor dit interview. Ik heb de recensies van je boek Spiegelkinderen gelezen en ze zijn voornamelijk lovend. Daarom wat vragen over de achtergrond van dit boek.

 

1) Wanneer heb jij je eerste verhaal geschreven?


Ik schrijf al verhaaltjes sinds ik kan schrijven, maar het waren nooit serieuze pogingen. De meesten maakte ik niet eens af. Mijn leraar in groep 8 zei vaak dat ik schrijfster moest worden, net als mijn familie. Als kind was ik het daar stellig mee eens. Ik heb veel dingen gedaan terwijl ik opgroeide, maar toch nooit iets dat met schrijven te maken had. Op mijn negentiende heb ik wel een heel schrift volgeschreven met de ruwe versie van wat nu mijn debuut "Spiegelwoud" is, echter had ik niet de ambitie om het uit te laten geven. Eerlijk gezegd was het ook erg slecht. Ik heb een zeer capabele fantasie, maar geen talent voor schrijven. Die vaardigheid heb ik mezelf aangeleerd.

 

 

2) Je wilde dus niet altijd schrijver worden?


Nee, inderdaad. Als kind leek het me fantastisch, maar ik durf zonder schaamte van mezelf te zeggen dat ik wispelturig ben. Ik had genoeg doorzettingsvermogen en als ik voor iets ging, dan deed ik dat voor 200 procent. Echter ben ik erg trouw aan mijn sterrenbeeld, Tweelingen. Mijn interesses verspringen, ik vind alles boeiend en ik ben verschrikkelijk nieuwsgierig naar alles. Naast schrijfster, wilde ik ook verpleegster, bibliothecaresse en beroepsavonturier worden. Toen ik ouder werd, begon ik aan verschillende opleidingen in de zorg. Ik was behoorlijk zoekende. Later heb ik met pijn en moeite een groenopleiding afgemaakt, nadat ik mijn diagnose [autism] had gekregen. Nu doe ik werk dat daar niets mee te maken heeft. Van alle bevliegingen, is schrijfster worden de enigste die steeds terug bleef komen en inmiddels heb ik een bewuste keuze gemaakt: Boeken schrijven, dat is het voor mij. Ik heb eindelijk de rust en doelgerichtheid gevonden die ik al mijn hele leven zoek. Dat is fijn. Mijn nieuwsgierigheid en passie voor nieuwe ervaringen zijn nu een gereedschap. Ik zal altijd iets hebben om over te schrijven. Zo zet ik iets dat altijd een handicap was, om in een positieve eigenschap die mijn doel dient.

 

 

3) Wat kenmerkt jou als schrijver?


Dit vind ik een moeilijke vraag om te beantwoorden. Het moet nog altijd bezinken dat ik nu schrijfster ben, dat mijn eerste boek uit is gegeven en dat er nog meer zullen volgen. Misschien ben ik nog zoekende naar mijn identiteit als schrijfster. Ik ben trots op mijn schrijfstijl. Het kostte me veel werk en tijd om mijn eigen stijl te vinden en ontwikkelen en dat hij als "vlot" wordt omschreven, vind ik helemaal geweldig. Weet je wat? Stel me deze vraag nog eens over een jaar en dan kan ik je meer vertellen, hahaha.

 

 

4) Zou je iets meer kunnen vertellen over je huidige boek? Je inspiratie/ motivatie etc.


Ik heb de ruwe versie van "Spiegelwoud" geschreven toen voor mijn gevoel mijn leven op z'n kop stond. Toen ik 19 was liep ik vast in mijn opleiding, kreeg ik een diagnose (autisme) en wist ik eigenlijk niet wat ik met mijn leven wilde. Een jaar later begon ik langzaam in een depressie te raken. Zoals dat vaak gaat met depressie, liet ik alles vallen, ook mijn verhaal. Voor mijn gevoel leefde ik van dag tot dag, terwijl ik moeite deed om te blijven functioneren. Toen zelfs dat praktisch onmogelijk werd, jaren later, was ik het helemaal beu. Ik kon mijn depressieve zelf niet meer uitstaan. Er moest iets veranderen. Ik wilde het heft weer in handen nemen. Het was tenslotte mijn leven. Mijn passie voor verhalen werd door deze nieuwe houding aangewakkerd. Ik putte erg veel motivatie, inzicht en inspiratie uit boeken, films en series. Dat is wat ik wilde! Ik stortte me op de technische kant van schrijven. Ik leerde het mezelf, met behulp van boeken, websites, YouTube filmpjes en heel veel oefenen. Ik ging terug naar de ruwe versie van "Spiegelwoud" en werkte het uit tot de serie waar ik nu mee bezig ben. Het is een serie over zelfontdekking en het vinden van innerlijke kracht, in zekere zin. Mijn hoop is dat het zal inspireren, naast dat het gewoon een spannend avontuur zal zijn.
Het is de reden dat ik ben gaan schrijven en altijd zal blijven schrijven; Ik wil mijn lezers inspireren en aanmoedigen. Mensen zijn zulke sterke wezens.

 

 

5) Schrijf je met je doelgroep in je achterhoofd?


Ik heb "Spiegelwoud" geschreven zonder dat ik een doelgroep in gedachten had. Het verhaal was al helemaal uitgedacht toen ik begon met typen. De verwoording, omschrijvingen etc. zijn verwoord zoals ik praat, als je begrijpt wat ik bedoel. Het is voor mij natuurlijk taalgebruik. Ik was blij verrast toen me werd gezegd dat het een jeugdboek zou worden. Dit had ik niet voor ogen, maar ik was meteen enthousiast. Momenteel ben ik het tweede boek aan het afronden en ik moet eerlijk bekennen dat ik me steeds probeer aan te passen aan de nu vastgestelde doelgroep. Dit wil ik eigenlijk niet doen. Voor mij geeft dit een soort druk. Ik wil het verhaal gewoon vertellen zoals het verteld moet worden en mezelf vertrouwen. Hier werk ik hard aan.

 

 

6) Als je een beginnende schrijver een tip zou geven, welke zou dat zijn?


Blijf in jezelf en je verhaal geloven. Schrijven is een marathon. Als je goed voor jezelf zorgt en vol blijft houden, dan haal je de finish.

 

 

7) Welke thema's trekken jou het meeste aan?


Ik voel me vooral aangetrokken door dingen als spiritualiteit en mystiek, zowel de fantastische vorm als non-fictie. Ik lees graag boeken over engelen, heksen, geesten, mythes en legendes, innerlijke kracht, dromen, natuurmagie, etc. Ik vind het heerlijk dat bij die thema's de grens tussen realiteit en fictie vaak erg dun is. Hoewel ik een draak of twee ook zeer kan waarderen.

 

 

 

 

Biografie van de auteur:

 

Kim (1986) is opgegroeid in het Brabantse Gemert en woont nu samen met haar hond, Ginny, en haar broer en huisgenoot, Roy. Ze is dol op het landschap en de geschiedenis van deze provincie en doolt er graag rond met haar trouwe viervoeter. Tijdens deze wandelingen, neemt haar fantasie de vrije loop. De vaste routine is dan ook: Wandelen – computer opstarten – typen.

 

Al vanaf het moment dat ze leerde lezen en schrijven, is ze gefascineerd door verhalen, in alle vormen. Kim’s grootste hobby is lezen. Geen enkel boek is veilig. Daarnaast lijdt ze aan een tv-serie verslaving en gaat ze regelmatig naar de bioscoop. Haar andere hobby’s zijn gamen, Dungeons & Dragons spelen met haar vrienden en haar favoriete BookTubers volgen. En schrijven, natuurlijk. Heel veel schrijven.
Momenteel werkt ze aan haar debuutserie, Spiegelkinderen.

 

Spiegelkinderen” is het resultaat van jarenlang beginnen met schrijven, feedback vragen, herschrijven, schrappen en overnieuw beginnen. In 2013 besloot Kim dat ze het eindelijk aandurfde om met haar verzinsels op iemand af te stappen die geen familie van haar is. Toen de reactie positief was en de feedback lovend, raakte ze gemotiveerd en vastberaden om haar kansen te wagen als schrijfster.

 

Zie hier ook de website van de auteur.

 

Vorige Spotlights:

Pen Stewart

Olga Ponjee

Adrian Stone

Tom Thys

Patrick Brannigan

Joris van Leeuwen

M.J. Wolf

Thomas Olde Heuvelt

Marion Altena

Rik Raven

Mark van Dijk

 

Blog

Contact