Navigatie

 

Om bekende en onbekende schrijvers van Nederlandse bodem die in de genre spanning / fantasy druk bezig zijn en een aantal boeken hebben gepubliceerd, toch wat meer bekendheid te geven, heb ik besloten een serie "spotlights"  te maken, waarin ik een schrijver even in het spotlicht plaats. De bedoeling is dat ik om de zoveel weken / maanden (afhankelijk hoe druk ik het heb), een schrijver in het zonnetje zet, en nog meer dan dat: door vragen van schrijver tot schrijver te stellen dieper tot het proces van schrijven probeer te komen. Dit keer is het de beurt aan Joris van Leeuwen a.k.a J. Sharpe.

 

 

 

 

Beste Joris, je bent begon onder je echte naam Joris van Leeuwen, maar gebruik nu de pseudoniem J. Sharpe; hoe ben je tot deze pseudoniem gekomen en waarom heb je voor deze naam gekozen?

 

Dit is eigenlijk om twee redenen. De eerste is omdat Territoria (die tevens zojuist de tweede druk is ingegaan) op dit moment vertaald wordt, en Joris van leeuwen niet "bekt" in het Engels. En omdat het fabeltje bestaat dat Nedelanders niet kunnen schrijven. Ze pakken nou eenmaal eerder een buitenlandse naam op. In eerste instantie liep ik te denken aan George D. Wright (Joris die schrijft), maar vond dit een te slome naam. Mijn stijl van schrijven is best vlot en spannend. Ik zocht een "scherpe" naam. Vandaar J. Sharpe.

 

Je debuteerde in 2006 met het boek Duivelsgezind? Zou je iets meer over dit verhaal kunnen vertellen en hoe dit verhaal samenhangt met je daarop volgende boeken? Welke thema's en motieven komen in je verhalen naar voren?

 

Hahahah. Duivelsgezind is een verhaal waar ik het liefst het bestaan van ontken. Het was echt het eerste verhaal dat is gepubliceerd, maar er is bijvoorbeeld geen redactie mee gedaan, waardoor het vol met taalfouten staat. Gelukkig heb ik sindsdien veel geleerd op schrijfgebied. Ach ja, we moeten allemaal ergens beginnen.
Wel kun je denk ik in al mijn verhalen de wil om een goed spannend verhaal neer te zetten zien, met een veel plot twists.

 

Zou je iets meer over je tweede boek Suspense kunnen vertellen? Dit is een verhalen bundel. Zoals je weet heb ik een zwak voor verhalenbundels. Hoeveel verhalen staan erin? Wat het overbruggende thema? Zijn er verhalen die je nog steeds grijpen?

 

Suspense bestaat uit 22 verhalen en gedichten, waarvan de meesten in de categorie horror/suspense vallen. Ook bevat het een herschreven versie van mijn novelle Duivelsgezind. Het is, net als Duivelsgezind, uitgekomen bij de POD uitgeverij Freemusketeers. Er zijn nog zeker een paar verhalen die ik zelf er leuk vind om terug te lezen. Wellicht dat ik ze ooit nog eens ga herschrijven voor een nieuwe bundel.

 

Je derde boek heette "Gevaarlijk spel" en heeft zelfs, volgens mij, bij Grazia een positieve recensie gekregen. Het verhaal speelt zich in de Verenigde Staten af. Waarom heb je voor deze setting gekozen? (Ps: ik weet dat je een tijd in de VS hebt gewoond; klopt dat?) En hoe kwam je, zonder al teveel te verklappen, tot deze originele verhaal? Wat was je inspiratie?

 

Het klopt inderdaad dat gevaarlijk Spel verrassend goed ontvangen is. Ik woonde en werkte toen der tijd een half jaar in Mexico (tegen de grens van Amerika aan.) Vandaar de setting. Het idee is eigenlijk geleidelijk gekomen, terwijl ik het schreef, hoewel de absolute basis wel in mijn hoofd sluimerde.

 

Het boek zal in 2013 opnieuw uitgegeven worden onder de titel "Het web van Senora". Dat klinkt heel anders dan "Gevaarlijk spel". Kun je ons iets meer vertellen over hoe het boek inmiddels getransformeerd is?

Met die transformatie ben ik nu bezig. Er zijn een paar redenen waarom het opnieuw wordt uitgebracht. Ten eerste zijn er best veel mensen die heel benieuwd zijn naar dit verhaal (zeker na bijvoorbeeld Territoria te hebben gelezen). Momenteel is het uitverkocht dus dachten we dat het een mooi moment is om het opnieuw uit te brengen. Maar als je dat dan toch gaat doen dan kun je net zo goed een poging wagen het verhaal naar een hoger plan te trekken. Al doende leert men, en hoewel Gevaarlijk Spel ontzettend goed is ontvangen, kan er wel degelijk een hoop aan worden verbeterd. Dus daar gaan we nu voor zorgen. Zinnen zullen anders lopen, personages krijgen meer diepgang, etc, etc.

 

Je bent ook bezig met een tweeluik met als titel "Territoria". Zou je iets meer over deze verhalen kunnen vertellen? De verhalen gaan over een wereld binnen een wereld, en er is in deze zin, dus verbanden met "Gevaarlijk spel" te trekken. Hoe zou je de wereld in "Territoria" kunnen beschrijven? En ook hier: wat is je inspiratie geweest?

Ik wilde een heel duister verhaal neerzetten. De meesten verhalen gaan over de strijd tussen goed en kwaad. Ik wilde iets schrijven over een plek waar die strijd al geweest is en het kwade al heeft gewonnen. Dat in combinatie met bizarre twisten en een hoop puzzelstukjes somt eigenlijk Territoria wel op. (Zonder teveel weg te geven,natuurlijk)

 

Zou je ook iets kunnen vertellen over je verhaal "De vluchteling" en eventuele nieuwe projecten waar je mee bezig bent?

 

De vluchteling is een kort verhaal van mij gepubliceerd in Fantastisch Strijdtoneel 2. Het was eigenlijk mijn eerste poging een echt fantasyverhaal neer te zetten. Over  projecten: Er spoken een aantel ideeen in mijn hoofd, maar momenteel ben ik te druk bezig met het afronden van deel twee van Territoria en het herschrijven van Gevaarlijk Spel.


 

 

Biografie en bibliografie:

J. Sharpe is het pseudoniem van Joris van Leeuwen (1986). Hij komt uit Rotterdam en is in het dagelijkse leven patissier. Daarnaast schrijft hij sinds jaar en dag verhalen. Dat is begonnen toen hij twee jaar op het Portugese eiland Madeira woonde (hij was 8 jaar) Hij hield al jaren van het lezen van griezelverhalen maar kon nog niet genoeg Portugees om zulke boeken op het eiland te lezen. Dus besloot hij ze zelf te schrijven, iets wat lastiger was dan hij in eerste instantie dacht omdat hij een vorm van dyslexie heeft. Eenmaal terug in Nederland ging hij naar de bakkersschool en werkte hij meerdere malen in binnen en buitenland voor verschillende bakkerijen. Ondertussen bleef hij schrijven.

 

In 2005 kwam de novelle Duivelsgezind uit.

 

Hij begon weer mee te doen met verhalenwedstrijden en las veel over het vak om de nodige wetenschap en ervaring op te doen.

 

In 2009 kwam de verhalenbundel Suspense uit. Hierin staan een aantal van zijn korte verhalen tezamen met een verbeterde versie van Duivelsgezind.

 

In 2010 woonde en werkte Joris voor vijf maanden in Mexico waar hij een bakkerij opzette. In zijn vrije tijd schreef hij zijn eerste roman. Gevaarlijk spel werd opgepakt door uitgeverij Books of Fantasy. Het kwam uit op 4 april 2011.

 

Dat jaar was Joris jurylid voor de Pure Thrillers Award en werd een kort fantasy verhaal van hem "De Vluchteling" uitgekozen om te worden gepubliceerd in de bundel Fantastisch Strijdtoneel 2. Al deze verhalen en boeken zijn gepubliceerd onder zijn eigen naam.

 

In 2012 verscheen het eerste deel van de fantasy-thriller Territoria genaamd De Kettingen van Amarath, welke ontzettend goede recensies kreeg. Vanaf dit boek worden de boeken uitgebracht onder het pseudoniem J. Sharpe.

 

2013 beloofd ook weer een goed jaar te worden. In augustus verschijnt het tweede deel van Territoria en voor september staat de heruitgave van Gevaarlijk Spel gepland getiteld Het web van Senora.

 

Naast schrijven en bakken is muziek ook een grote passie van Joris. Hij speelt gitaar, bluesharp(mondharmonica), bas en piano. Ook geeft hij les.

 

Boeken zijn te bestellen in de boekhandel op de website van de auteur en de website van de uitgeverij.

 

Voorgaande spotlights:

 

Thomas Olde Heuvelt

Marion Altena

Rianne Lampers

Rik Raven

Mark van Dijk

 

Blog

Contact