Navigatie

 

  

 

 

 

Biblion Recensie

Handzame uitgave met het bijzondere verhaal van Ronny het kleine spinnetje. In het verhaal zijn een vertelling, informatie over spinnen en omgaan met gevoelens op lichtvoetige en inzicht gevende wijze met elkaar verweven. Ronny is de kleinste in een groot spinnengezin. Hij is voor veel dingen bang en twijfelt erg aan zichzelf. Zijn moeder is trots op hem, gelooft in hem en voorspelt hem bijzondere gaven op het gebied van het maken van een bijzonder spinnenweb. Ronny voelt zich getroost door haar woorden. Haar gedrag en haar woorden sterken hem bij het nemen van moeilijke stappen in zijn leven: van het omgaan met spinnenvriendjes tot het durven maken van een web, maar ook op het vlak van naar school gaan, volhouden en doorzetten. Dit mooie verhaal wordt met veel inlevingsvermogen verteld en is droomachtig en liefdevol geïllustreerd met paginagrote kleurentekeningen in aquarel en inkt. Indeling in 13 hoofdstukken, vrij stevig papier. Een boek voor thuis en school; om voor te lezen, om de inhoud te bespreken, maar ook om zelf te lezen door enigszins gevorderde lezers. Deze combinatie van realisme en reflectie is ook bruikbaar in therapeutische situaties. Voorlezen.

Vanaf ca. 4 jaar; zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Recensent: Mart Seerden, Biblion

 

 

 

Recensie Hebban *5 sterren:

 

Als je als debuterend schrijver van een kinderboek je voor neemt om in dit verhaal educatief, goed leesbaar, goede illustraties en ook nog een maatschappelijk item wil aansnijden, neem je een groot risico dat niet alle doelstellingen gehaald zullen worden. Anthonie Holslag is hiermee aan de slag gegaan, nadat hij een aantal indringende boeken met een horrorinslag had uitgebracht en hij al duidelijk had gemaakt dat het schrijven hem heel goed afgaat.


Maar dat is geen garantie voor een succesvol debuut met een kinderboek, waarbij hij de lat hoog heeft gelegen.

 

Ronny en het grote spinnenweb is een prachtig, mooi geïllustreerd verhaal geworden, waar zowel de schrijver als de illustrator heel trots op mag zijn.
Ronny is een bosspin, die met zijn negen en veertig broertjes en zusjes in het bos woont. Al zijn broers en zussen zijn ‘normale’ bosspinnen, maar Ronny is klein en wordt daar erg mee gepest. Daar is hij heel ongelukkig over en om de pestkoppen de mond te snoeren heeft hij zich voor genomen om het grootste spinnenweb aller tijden te maken.

 

Het boek geeft op een speelse manier informatie over spinnen in het algemeen en met name de bosspin. Dit is niet belerend geschreven maar op een uiterst educatieve manier. De illustraties zijn precies goed voor dit verhaal. Niet te uitbundig maar maken heel goed duidelijk wat de schrijver en de illustrator willen vertellen. Echter wat het meest tot de verbeelding spreekt is de manier waarop Anthonie Holslag het pesten onder de aandacht probeert te brengen. Ook hier niet te belerend maar precies de goede toon.

 

“’s Nachts in zijn bedje, gemaakt van spinnendraad, keek hij naar het plafond boven hem en probeerde hij zijn broertjes en zusjes te geloven. Op andere nachtelijke uren was het moeilijker. Dan was het alsof hij de stemmen van zijn klasgenootjes hoorde. Dan kroop hij van verdriet nog dieper onder de dekens. In slaap komen was dan heel moeilijk.”

 

Voor kinderen die worden gepest, heel herkenbaar maar ook voor ouders die dit hebben meegemaakt zal het menig keer slikken zijn. Met name de hele dunne lijn van gepest worden en pestkop worden, is heel fijntjes in het verhaal verweven. Dit roept zeker de vraag op wat men in dit geval zelf zou doen. Dit en nog meer subtiele verwijzingen zitten als rode draad door dit boek.

Is er dan niet op te merken aan dit boek? In een aantal zinnen zou het woordgebruik iets simpeler en meer op kinderen gericht kunnen zijn, maar dat is slechts een enkele keer het geval.

 

Ronny en het grote spinnenweb is een mooi, integer en helaas herkenbaar boek, zeker als de lezers zich in het verhaal gaan herkennen. Het zal voor Anthonie Holslag een hele toer worden om te bepalen wat voor schrijver hij het liefst zou willen zijn. Het zou goed zijn als hij op meerdere borden blijft schaken.

 

Joop Hazenbroek - zie hier de link naar de recensie.

 

 

Valeries Boekenwereld:

 

Ronny en het grote spinnenweb vertelt het verhaal over Ronny, een kleine spin die zich niet goed voelt in zijn vel. Hij wordt regelmatig gepest door zijn broers en zusjes omdat hij veel kleiner is dan zij. Dat maakt hem boos en verdrietig en hoe goed zijn moeder hem ook probeert te helpen, Ronny wil wraak nemen. Maar dan gebeurt er iets onverwachts…
 
Anthonie Holslag hanteert in dit kinderboek een mooie en beeldende vertelstijl die wordt aangevuld door kleurrijke en speelse prenten. Hierdoor is het verhaal perfect zelf te lezen of voor te lezen. Ondanks het feit dat het een dun kinderboek is, heeft dit boek zoveel meer te bieden dan de lezer op het eerste zicht zou denken. Holslag haalt verschillende thema’s aan die aan bod komen in de leefwereld van kinderen en die daardoor herkenbaar zullen zijn en zullen worden begrepen door het doelpubliek. Anders zijn, opgroeien en durven buiten je comfortzone treden zijn enkele voorbeelden. Ze worden niet met zoveel woorden benoemd, wat ook zeker niet nodig is, maar dat maakt van dit boek ook een fijn verhaal voor volwassenen om zelf te lezen of voor te lezen.
 
Ook de manier waarop Ronny opkijkt naar zijn mama en hoe zij omgaat met de kleine Ronny zijn mooi om te zien. Het toont aan hoe belangrijk familie is en dat zij kunnen bijdragen aan hoe kinderen zich voelen en of ze geloven in zichzelf. Andere thematieken die zeker ook duidelijk naar voren komen zijn pesten, jaloezie en wraak, maar ook dat je met wraak niets bereikt. Dat is een mooie insteek voor een kinderboek, zeker gezien de manier hoe Holslag dit weet te verwerken in het verhaal van Ronny.
 
Hoewel ikzelf absoluut geen goede band heb met spinnen, heeft Ronny toch mijn hart gestolen. Dankzij de boeiende thema’s en de combinatie van zoveel verschillende insteken is het een verhaal om samen met kinderen even bij stil te staan en de diepere lagen te ontdekken. Dankzij de fijne prenten krijgt het verhaal nog iets meer leven ingeblazen en zo ontstaat er een prachtig geheel.

 

Valerie Vaes - zie hier link.

 

 

Met de neus in de boeken:

 

Een recensent met een blogspot die in de omschrijving allerlei moeilijke woorden heeft staan als 'literatuur', 'klassiekers', 'filosofie' en 'non-fictie'? En die dan een kínderboek gaat recenseren? Jazeker, soms kún je gewoon niet anders dan een uitzondering maken. Lees maar snel verder!

 

Dat Anthonie Holslag voor volwassenen kan schrijven, heeft hij inmiddels allang bewezen. Eigenlijk is de auteur al een doorgewinterde schrijver, maar op het gebied van de kleuterliteratuur is hij een debutant.

 

Toch wilde hij het roer blijkbaar eens drastisch omgooien en heeft een spinnenboek geschreven. Voor de allerkleinsten welteverstaan en daar is hij meer dan uitstekend in geslaagd. (Als je dat als grote meid tenminste net zó kan beoordelen als een kind dat zou kunnen.)

 

Test, test, test..............

 

Dus.......de proef op de som genomen en mijn kleine, roodharige neefje ge-appt dat ik hem dringend nodig had. Een 'geluk bij een ongeluk' - voor zover ik dat kan zeggen, zonder lelijk over te komen, waar ik dan bij deze alvast mijn excuses voor aan wil bieden - was dat hij ook nog eens bang was voor angstaanjagende, akelige, veelpotige, onvoorspelbare en plakkerige spinnenwebben fabricerende spinnen.

 

De uiterlijke kenmerken van het spinnenboek

 

De cover trok mijn neefje al meteen, want Ronny ziet er zo eigenlijk heel vriendelijk uit. De tekening is sober gehouden, maar daardoor richtten die kleine oogjes zich wel meteen op de protagonist van dit boek.

 

Het boek is ook mooi stevig, handig voor de kinderhandjes van de kleuter die in de fase "selluf doeoeoen!!!" is beland. Een dikke hardcover en gladde dikke bladzijden, die een kleverig vingertje ook kunnen weerstaan, zonder dat er meteen jam-, pindakaas- of chocoladepastavlekken worden achtergelaten. Want, laten we eerlijk zijn, dat is wel een van de vereiste eigenschappen die een kleuterboek moet hebben.

 

Waar gaat dit boek nou eigenlijk over?

 

Over Ronny. (Let op!!! Kleuterspoilertjes)

 

En Ronny is een bosspinnetje. Ronny heeft wel 49!!! broertjes en zusjes, maar Ronny is het onderdeurtje van de familie. Dat wil zeggen, heel klein en eigenlijk moet hij niet alleen opkijken naar de volwassen spinnen, maar ook letterlijk tegen zijn broertjes en zusjes. Dat is niet leuk voor Ronny, want ze zijn even oud en dus zouden ze precies hetzelfde moeten zijn. Nu wordt Ronny geplaagd dat hij véél kleiner is dan de rest en dat maakt hem natuurlijk heel verdrietig.

 

'Ze lachten hem uit. Soms gooiden ze kleine takjes of steentjes naar hem. Ronny vond dat natuurlijk vervelend. Het maakte hem verdrietig'.

 

Gelukkig heeft hij een lieve en verstandige moeder die hem een hart onder zijn kleine riempje stopt en een paar wijze dingen zegt die Ronny heel goed onthoudt. Ronny leert zich daardoor goed te weren en hij gedraagt zich daardoor eigenlijk veel verstandiger dat de andere, grotere spinnen die hem plagen.

 

Ze vertelt hem ook de geheimen van het webben-bouwen en als Ronny heel goed en heel lang heeft geoefend gaat het hem nog lukken ook. Eerst was hij zenuwachtig en bang dat hij het niet onder zijn acht kleine spinnenknietjes zou krijgen, maar voilá het gaat Ronny toch lukken.

 

'Ik durf niet,' zei hij met tranen in zijn ogen.

Zijn moeder keek hem met een lieve glimlach aan. 'Je moet in jezelf geloven, Ronny. Niemand anders zal dat voor je doen. Alleen jij kunt dat doen.' [.....] 'Ik kan het ook,'schreeuwde hij. 'Ik kan het ook.'

Ronny is er super trots op natuurlijk en dat heeft hij ook verdiend. Nu kunnen de andere spinnen ook trots op hun kleine broertje zijn, die groots is in zijn daden. En Ronny......eerst was het nog moeilijk, maar nu bruist hij van zelfvertrouwen.

 

Conclusie

Als ik normaal gesproken een petje zou dragen dan zou ik 'petje-af doen' voor Anthonie Holslag. De manier waarop hij er in is geslaagd om dit verhaal te schrijven is uitermate goed gelukt en inspirerend voor de kindertjes onder ons. Ik moet wel eerlijk zijn, want ik heb helemaal geen roodharig neefje. Maar wanneer ik die wel had gehad, weet ik zeker dat hij met zijn haarkleur dan ook wel eens een plagerijtje zou oplopen. Op school, op de gymclub of in de speeltuin. Dit verhaal geeft een heel mooi beeld van wat plagen is en hoe het is om geplaagd te worden. Dat de auteur er ook nog in is geslaagd om dit actuele thema subtiel te beschrijven, op een losse manier en vooral zónder moralistisch over te komen, is echt een verdienste en daarom, Anthonie: 'Petje-af'.

 

Misschien is het verhaal zelfs wel een hulpmiddeltje om de kleine-kindertjes-spinnenfobie ter sprake te brengen. Want Ronny is een héél lieve spin!!!! (Had ik toch maar een klein, roodharig, en spinnenbang neefje gehad.)

 

En dan wil ik Gidion van de Swaluw natuurlijk niet vergeten in deze recensie. De illustraties zijn werkelijk prachtig, niet te gedetailleerd, zodat je in één oogopslag kunt zien wat er mee bedoeld wordt. Ik heb mijn petje nog een keer opgezet en ook petje-af gedaan voor Gidion.

 

Ik eindig deze recensie daarom nogmaals met: 'Literatuur voor de allerkleinsten'

Truusje Truffel - zie link.

 

 

Recensie bij "Boekenbijlage"

 

Anthonie Holslag is als antropoloog werkzaam op de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een reeks boeken voor volwassenen geschreven. Zijn verhalen bevatten griezelige en horrorachtige elementen met angst als terugkerend thema. Dit is zijn debuut als kinderboekenschrijver en als liefhebber van zijn andere verhalen was ik zeer benieuwd hoe dit uit zou pakken.

 

De illustraties zijn aan de hand van kunstenaar Gidion van de Swaluw en daar het boek er veel bevat zeker de moeite waard om apart te vermelden. De bijzondere kleur van de cover en de manier waarop de spinnen zijn neergezet maken ze zeker minder eng. Het geeft Ronny een vriendelijke uitstraling waardoor je met hem meeleeft. Knap gedaan want niet iedereen heeft wat met spinnen.

 

Het gaat dus over Ronny de spin. Een kleine, gewone spin. Hij is alleen kleiner dan zijn andere soortgenoten en wordt hierdoor wel eens gepest. Door dat pesten wordt hij verdrietig en boos. Hij besluit op een dag dat hij wraak gaat nemen. Bij deze wraakpoging gebeurt er iets, wat hij niet had verwacht en wat het verhaal een aangename draai geeft.

 

Door de spinnenfeitjes worden de spinnen iets minder eng, wat ik zelf nogal een prettige bijkomstigheid vond van dit boek. Maar het werkelijke thema is het pesten en met name hoe Ronny er mee omgaat en wat de gevolgen zijn van zijn acties. Zal de groep hem uiteindelijk accepteren en hoe belangrijk is het om geaccepteerd te worden in de groep?

 

Al lezende kan het kind zich verplaatsen in Ronny of misschien in een van de pesters en daar zijn lering uit trekken. Het kan het gesprek openen met het kind om over zijn of haar eigen ervaringen verder te kunnen praten en indien nodig naar een oplossing te zoeken. Maar naast dit alles is het gewoon een leuk, vlot leesbaar kinderboek en ondanks het spinnenthema totaal niet eng! Het verhaal sluit goed aan bij de leeftijdsklassen vanaf zes jaar en is zeer toegankelijk. Qua taal- en zingebruik.

 

Een geslaagd kinderboekdebuut waarbij een belangrijk thema ter sprake komt zonder dat er een betweterige vinger wordt opgestoken.

 

Conny Schelvis - zie hier link.

 

 

Recensie door Hanneke Tinor-Centi

 

Anthonie Holslag koos voor ‘Ronny en het Grote Spinnenweb’ een uiterst actueel en veelbesproken onderwerp, namelijk pestgedrag onder kinderen.

 

Het verhaal gaat over Ronny. Ronny is een spin; een gewone spin. Hij is echter kleiner dan zijn soortgenoten en daarmee wordt hij gepest. Dat maakt hem verdrietig en boos en hij besluit op een dag wraak te nemen. Maar dan gebeurt er iets wat hij niet verwacht… Hoe gaat een spin om met de buitenwereld? Wat moet hij doen om te vechten tegen het gevoel van wraak? Lijken spinnen niet erg op mensen? Lukt het hem om het allergrootste spinnenweb ooit te maken?

 

“Toen Ronny op een nacht werd geboren, had hij ineens negenenveertig zusjes en broertjes. Terwijl Ronny opgroeide, bleek hij de kleinste van allemaal. Zijn broertjes en zusjes vonden dat maar raar. Ze plaagden hem en zeiden: Kijk eens hoe klein Ronny is! Hij is veel te klein om een bosspin te zijn.”

 

‘Ronny en het Grote Spinnenweb is een prachtig leesboekje voor kinderen van 6-9 jaar met als thema pesten. Een actueel thema waar door volwassenen veelvuldig over wordt gesproken, maar wat voor kinderen die er het slachtoffer van zijn, alleen maar traumatisch is. Zij hebben nauwelijks weet van het feit dat ‘grote mensen’ daar zoveel woorden (en te weinig daden) aan vuil maken. Dat maakt dat dit boekje een groot maatschappelijk belang heeft.

 

“Ze lachten hem uit. Soms gooiden ze kleine takjes of steentjes naar hem. Ronny vond dat natuurlijk vervelend. Het maakte hem verdrietig.”

 

Kinderen zullen zich identificeren met spin Ronny en zullen spelenderwijs lering trekken uit zijn verhaal, zijn weerbaarheid en zijn kwetsbaarheid.

 

“Zo had Ronny een nieuw plan gesmeed. Een verschrikkelijk plan! Maar als je boos bent, bedenk je soms verschrikkelijke plannen. Ronny vergat de belangrijkste les die zijn moeder hem had willen leren: Je moet in jezelf geloven. Wees jezelf. Dat kan niemand je afnemen.”

 

De fijne schrijfstijl van Holslag past prima bij de leeftijdscategorie waar dit boekje voor bestemd is en het verhaal wordt nog beeldender gemaakt voor de jonge lezers door de werkelijk prachtige illustraties van Gidion van de Swaluw.

 

Chapeau Holslag; chapeau Van de Swaluw. Jullie hebben samen een prachtig kinderboek afgeleverd.

 

Hanneke Tinor-Centi - zie ook de link.

 

 

Recensie bij "Graag gelezen":

 

In dit boek met prachtige kleurenplaten lees je over Ronny.

Ronny is een kleine spin. Een gewone spin. Alleen is hij kleiner dan zijn soortgenoten.

Hij heeft negenenveertig broertjes en zusjes en is de kleinste van allemaal, ook kleiner dan zijn andere soortgenoten. Daarom wordt hij wel eens gepest, ook door zijn eigen broertjes en zusjes.

 

Zijn moeder drukt hem op het hart dat ook hij iets groots tot stand kan brengen, als hij maar blijft oefenen en in zichzelf geloven.

Ronny wordt door zijn moeder getroost, maar zijn moeder kan niet altijd bij hem zijn.

Het gaat beter met Ronny, maar het pesten blijft doorgaan. Dan vergeet hij wat zijn moeder hem op het hart drukte. Hij besluit wraak te nemen omdat hij verdrietig en boos is. En dan gebeurt er iets, wat hij niet verwacht...

 


Ronny en het grote spinnenweb is een verhaal dat voor de doelgroep goed te volgen is door de duidelijke woorden, de korte zinnen, korte hoofdstukken die benieuwd maken naar wat volgt en de herkenbaarheid van de situaties. De sprekende illustraties vertellen wat er gebeurt met Ronny en je ziet zelfs de emoties mooi uitgetekend. Alle betrokkenen komen voor je ogen tot leven en hun karakters worden duidelijk tijdens het lezen.

Bovendien leer je dat een spin acht poten heeft en hoeveel werk het is voor een spin om een spinnenweb te maken.

 


Het verhaal is op een manier geschreven die de nieuwsgierigheid aanwakkert zonder dat het te spannend wordt.

Moeder spin zegt tegen haar kleine zoontje dat niemand het zelfvertrouwen van je weg kan nemen, de enige die het van je af kan pakken ben jij zelf. Daarmee verdwijnt dan meteen een heleboel van hetgeen je lief is. Laat doordat je gepest wordt niet je zelfvertrouwen verdwijnen.

Het onderwerp is een link naar het werk van Anthonie Holslag werk als cultureel antropoloog; de wetenschap die onder andere het sociale gedrag van bevolkingsgroepen bestudeert.

 


Ronny en het grote spinnenweb is een opbouwend, positief en leerzaam verhaal voor kinderen die nieuwsgierig zijn en soms ook wel eens onzeker zijn. Wie is dat niet? Spinnen zijn net mensen...

 

 

5 sterren...

  

Zie hier de link voor de recensie.

 

Mieke Schepens

 

 

Recensie Matty's leukste kinderboek

 

Samenvatting

Ronny is een kleine spin met heel veel broertjes en zusje, want zoals je misschien weet worden spinnen met heel veel broertjes en zusje tegelijk geboren.
Maar Ronny is niet helemaal het zelfde als alle anderen, hij is een stuk kleiner. Zijn broertje sen zusje plagen hem dan door te roepen ‘Kijk een hoe klein Ronny is! Hij is veel te klein om een bosspin te zijn.’ Hier wordt Ronny heel erg verdrietig van. Maar Ronny laat het er niet bij zitten, zijn moeder stelt hem gerust en Ronny doet er alles aan om net zo goed en sterk te worden als al zijn broertjes en zusje.

 

Leessetting

Ronny en het grote Spinnenweb gaat over het spinnetje Ronny dat anders is dan de rest omdat hij kleiner is. Maar ondanks dat hij anders is kan hij alle spinnendingen net zo goed als zijn broertjes en zusjes en sommige dingen kan hij zelfs beter. Het thema pesten en anders zijn, komt duidelijk naar voren in dit boek.
Het boek ziet er mooi uit en grijpt meteen je aandacht door de mooie heldere prenten op de kaft en ook in het boek. De tekst is afwisselend informatief en verhaallijn. Dus het is ook nog eens een leuk boek voor kinderen die meer willen leren over spinnen!

Marije - zie hier link.

 

 

Kinderboekenblog

Voor de allereerste recensie moet je natuurlijk een speciaal boek kiezen. En dat is Ronny voor mij. En dat komt vooraleerst door de illustraties. Het lieve spinnetje Ronny dat zo ontroerend lief en breekbaar vanaf het papier naar je kijkt is getekend door mijn goede vriend Gidion van de Swaluw. We leerden elkaar kennen na een oproep in het Fantasy magazine Fantastische Vertellingen om twee liefhebbers van het genre met elkaar in contact te brengen. Het “kindje” dat uit die synergie geboren zou worden, zou worden gepubliceerd. Zo geschiedde en Johannes was geboren. Johannes is een donker en naargeestig verhaal over een meisje uit de Oudheid. Gidion staat bekend om de sfeer die hij in tekeningen kan leggen. Het is een vorm van melancholische eenzaamheid en dat paste perfect bij het verhaal. Gidion wordt vaak gevraagd om covers te maken voor boeken, bundels en magazines. Zijn werk is gepubliceerd in Nederland, België, de VS en China. Dit is zijn eerste kinderboek.

 

Auteur Anthonie Holslag wilde een droeve maar toch hoopvolle toon treffen in dit kinderboek. Als Fantasyauteur is hij goed bekend met het werk van Van de Swaluw en de samenwerking kwam alras tot stand. Holslag schreef een boek over pesten en wat het met je doet. Hij gebruikt hiervoor geen echte situatie maar een fantasy setting waarbij het spinnetje Ronny denkt en praat als een kleine, lieve, ietwat bang-uitgvallen jongen.

 

Ronny wordt geboren in het bos. Hij is veruit de kleinste van het nest. En dat is niet gemakkelijk als je 49 broers en zussen hebt die je dan gaan plagen. Ronny is hierdoor bang aangelegd. Hij vindt het eng om naar school te gaan en hij vindt het eng om een web te leren maken. Hij denkt heel snel dat hij wordt uitgelachen. En op een dag neemt hij wraak.

 

Veel van het verhaal is herkenbaar en doorspekt met levenslessen. Die liggen er soms wat dik bovenop, maar toch blijft het overal een aangenaam voorleesboek. Ronny krijgt net op tijd spijt en alles loopt gelukkig goed af.

 

Dit is een boek dat zich uitstekend leent om voorgelezen te worden in een klas. Het verhaal geeft ontelbare aanknopingspunten om een goed gesprek over pesten te beginnen. Het verhaal is prima te volgen voor de jongste kleuters en door het grappige spinnetje is het erg onderhoudend. Een aanrader dus.

 

Ronny wordt bij Kinderboeken verloot als we 1.500 leden hebben. Waarvoor dank.

 

4 sterren.

 

Nienke Pool - zie link.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blog

Contact