Biblion recensies zijn nooit makkelijk. Kunnen uiterst kritisch zijn. Toch heb ik er vandaag twee uiterst positieve binnen gekregen. Eerst maar "Een bloedovergoten dageraad", gevolgd door "Zwarte muren relux"; en let bij het laatste vooral op de laatste zin. Daar ben ik behoorlijk trots op.
Bij "Een bloedovergoten dageraad" wordt ik vergeleken met moderne schrijvers wat er toch een beetje op duidt dat mijn werk vernieuwend is. Altijd een compliment:
Recensie: "Een bloedovergoten dageraad"
Bundel van vijftien donkere verhalen die steeds draaien rond geweld en angst en vaak laveren tussen verscheidene genres: fantasy, horror, sprookjes. In een introductie brengt de Nederlandse schrijver verslag uit van een gewelddadige gebeurtenis in zijn eigen leven die hem sterk heeft beïnvloed. De sfeer in de hele bundel is erg somber. Vooral doodsangst overheerst. De dreiging is soms paranormaal. Over het algemeen gaat het hier om 'moderne horror', griezelverhalen met suspense, maar ook met psychologische ontleding van de personages. Anthonie Holslag bracht onder andere de bundels 'Zwarte muren' en 'In het kille ochtendlicht' uit. Voor liefhebbers van sombere, fantasierijke verhalen met een flinke dosis spanning.
B. van Laerhoven
Mocht je het boek willen bestellen, klik dan hier.
Recensie: "Zwarte muren (relux)"
In deze bundel zijn zestien verhalen opgenomen van Anthonie Holslag, cultureel antropoloog. In zijn vroege jeugd woonde hij in de Verenigde Staten in het plaatsje Watertown. Deze verhalen, die reeds in de periode 1990-1995 geschreven zijn, geven zijn worstelingen in zijn tienerjaren weer en gaan vaak de werkelijkheid te boven. Er zijn kortere en langere verhalen. Een gemeenschappelijk thema is dat mensen in een bepaalde situatie met ongewone en zelfs bovennatuurlijke gebeurtenissen geconfronteerd worden en deze niet weten te plaatsen: de zwarte muur. Onbekende ziektes, spookverschijnselen en kannibalisme zijn veel gebruikte onderwerpen. Het meest fascinerende en verbijsterende verhaal is wellicht 'Een koude winter' dat in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in Nederland speelt. Hoewel de verhalen onze wereld als vertrekpunt hebben, kunnen ze toch met fantasy, met hier en daar horrorelementen, aangeduid worden. Originaliteit kan Holslag niet ontzegd worden. De bundel is vooral bestemd voor de iets meer geavanceerde liefhebbers van de genoemde genres.
Drs. J.H. van Capelleveen
Mocht je het boek willen bestellen, klik dan hier