Navigatie

 

Beste Anaïd, bedankt voor dit interview. Je bent, wat ze wel eens noemen, een "veelschrijver". Doelend dat je niet binnen één genre schrijft, maar ook daarbuiten. Dus daarom maar de eerste vraag:

1) Wat inspireert jou? Wanneer wordt een gedachte, een hersenspinsel, een verhaal? Werk je dit eerst uit of benader je het meer organisch? En wat zijn daarbij voor jou de hoofdfactoren? De personages? Het plot? De spanningsboog? Het genre? Waar ligt je klemtoon?

 

Dankjewel voor dit interview, Anthonie.

 

Er zijn veel dingen die me inspireren, maar heel vaak verzin ik verhalen omdat ik ze hier en nu moet verzinnen van mijzelf. Ik wacht niet op de bliksemschicht-der-inspiratie, ik por en plaag mezelf net zolang tot ik iets heb. Dat kan ik alleen, maar met zijn tweeën (meestal met Django Mathijsen) gaat het sneller en levert het andere verhalen op dan wanneer ik ze alleen verzonnen zou hebben.

 

Ik ga meestal uit van personages als ik een verhaal verzin, maar bepaal eerst voor welke leeftijd ik ga schrijven en in welk genre. Ik ken mijn personages door en door voor ik begin te schrijven, of dit nu een kortverhaal is of een roman. Daarnaast ben ik plotgedreven. Ik wil dat een verhaal afgerond is, dat het klopt, het liefst een clou heeft die verrast maar toch het gevoel geeft dat je het had kunnen weten. Met de spanningsboog ben ik nooit bewust bezig. Als het slap wordt tijdens het schrijven, is het dat duidelijk bij het lezen,en  dan moet ik een stukje terug.

 

Ik werk langere verhalen altijd op papier uit en begin nooit meer te schrijven zonder dat ik het einde van een verhaal ken. De keren dat ik zomaar, vanuit een briljante eerste zin of een beeld, een verhaal ben begonnen, liepen zelden goed af. Ik moet het doordacht hebben.

 

 

November 2015: De spokenjaagster
Co-auteur: Django Mathijsen
Illustraties:  Benjamin Claeys
Genre: Spannend, jeugd 10 tot 13 jaar
Verschenen bij: Uitgeverij Averbode

 

2) Het valt me op dat jij je niet schroomt om uit buiten de paden te lopen of projecten te maken die uniek zijn. (Zoals Begeesterd bijvoorbeeld, waarbij je ook zingt.) Dat is niet altijd de makkelijkste weg voor een schrijver. Zou je voor mensen die weinig over het schrijverschap weten kunnen benoemen wat de voordelen en nadelen zijn van deze manier van werken, maar nog belangrijker, waarom je het doet? Wat is je favoriete genre?

 

Mijn favoriete genre is sciencefiction, om de doodeenvoudige reden dat ik mijn verbeelding daarin écht de vrije loop kan laten. Ik ben niet van de techniek, wel van de mensen in de toekomst. Hoe gaan we met elkaar om als we langer kunnen leven en onze partner wil dat niet? Hoe eenzaam zijn ruimtereizen? Wat doet het met je als jouw leeftijd ten opzichte van die van het thuisfront verspringt bij iedere ruimtereis die je maakt? Andere genres komen daar echter nipt achteraan en schrijf ik net zo lief.

 

Ik ben dus een allesvreter en doe wat ik leuk vind. Het voordeel van alles doen is ontdekken waar je goed in bent en waar je hart ligt. Nadelen ken ik niet. Ik heb me lang geleden al voorgenomen dat schrijven voor mij ontspanning is, die uit mezelf komt en bijdraagt aan een gezond, lang en gelukkig leven. Het is een vak, dus bekwaam ik me erin en verdien ik er geld mee.

 

Het zingen voor Begeesterd was doodeng. Ik vroeg aan Django: wie doet de vrouwen en hij zei: jij, natuurlijk, wie anders? En zo was het gewoon: wie anders? Het waren mijn teksten, zijn muziek, ik had er wat mee. Maar eng was het wel. Ga er maar aanstaan als je alleen in de badkamer zingt, hè? Toen het klaar was dacht ik: kijkaan, ook weer gedaan. Ben er heel tevreden mee en word geen zangeres.

 

 

April 2013: Begeesterd
Illustraties: Jos Weijmer
Muziek: Django Mathijsen
Genre: Fantasy, volwassenen
Verschenen bij: Uitgeverij Zilverspoor

 

3) Je schrijft fantasy, kinderboeken, korte verhalen, thrillers - zijn er overlappende thema's ondanks de diverse genres - die in je werken terugkomen. Zoja, wat zijn deze? En waar komen deze obsessies vandaan?


Natuurlijk zijn er thema’s die terugkeren. Ik ben alleen niet erg themagericht, ik merk het vaak pas tijdens het schrijven. Omdat mijn hoofdpersoon vader of moeder wordt, of juist een kind verliest. Omdat mijn hoofdpersoon een ongelukkige relatie heeft of juist een intens-malle-opgewekte liefde voor iemand voelt. Ik denk dat er in elk van mijn verhalen wel iets zit van een ervaring uit mijn leven. En sja … ik ben moeder, heb alle stadia van geluk en ongeluk in relaties meegemaakt, heb een onderneming, heb verantwoordelijkheid en een gruwelijke hekel aan overheidsregels. Dus mijn personages hebben dat vaak ook.

 

 

 

Juni 2013: Codenaam Hadsadah
Co-auteur: Django Mathijsen
Genre: Thriller, volwassenen
Verschenen bij: e-Publikant

 

 

4) Je schrijft echt in een gigantische tempo. Hoe houd je dat vol? Wat is je geheim? Heb je daarbij tips voor beginnende schrijvers?

 

Dat vind ik zelf dus niet, hoor. Ik zou heel graag veel meer willen schrijven, als in: meer letters op papier. Verder is het helemaal geen geheim: ik schrijf meestal als ik wakker word en meteen na het diner, maar ook als ik voor mijn werk op reis ben. Ik schrijf in de wachtkamer van de tandarts, bij de kapper als het blondeerspul zijn werk doet, in de trein, het vliegtuig. Ik plemp de laptop op het aanrecht als ik eten kook en ram woorden neer. Ik schrijf als het kan. Dat is het. En als het niet kan, schrijf ik niet. Ik verzin verhalen tijdens het autorijden, ik denk na over scènes als ik boodschappen doe en heb een heerlijk gezin waar iedereen zijn steentje bijdraagt. Mijn tip: schrijvers zijn creatief. Verzin voor jezelf omstandigheden waarin je kunt schrijven. En schrijf dan gewoon. Ik kan de mensen niet meer tellen die me zeggen ook te willen schrijven, maar andere dingen doen. Als je echt wilt, wijken er dingen voor.

 

 

 

Augustus 2015: De raketwedstrijd
Co-auteur: Django Mathijsen
Genre: Spannend en informatief, jeugd, vanaf 10 jaar
Verschenen bij: Uitgeverij De Vier Windstreken 

5) Misschien wel mijn gemeenste vraag, maar ik wil hem toch stellen. Als schrijver weet ik, dat er altijd verhalen zijn die je dichter nastaan dan andere. Welk verhaal is dat bij jou en waarom?

 

Het is altijd het verhaal waar ik aan werk. Altijd. Ik zou niet meer kunnen schrijven als ik bleef hangen bij het gevoel dat het verhaal hiervoor dichter bij me stond dan dit. Als ik ergens aan werk, is dat het. Pas achteraf zie ik hoeveel het van mij heeft en waar dat door komt.

 

In vrijwel al mijn verhalen zitten dingen van mij, in het ene verhaal meer dan het andere. Toen ik ‘Tot later’ schreef, was mijn huwelijk doordrenkt met argwaan en pijn. Dat zit in dat verhaal, onbewust erin geschreven. In ‘Behaakst’ zit dan weer het goede willen doen, wat volkomen verkeerd uitpakt, ook een levensles. ‘Herindeling’: een vrouwelijke ondernemer stuit op regelgeving van de overheid en wordt pas echt kwaad als de ambtenaar verbaasd vaststelt dat ze van haar bedrijf houdt. Ik ga niet vertellen waar dat vandaan komt, maar iedereen die na elkaar de brandweer, de arbeidsinspectie en de milieudienst op de stoep heeft gehad en dan naar drie tegenstrijdige rapporten zit te staren, weet waar ik het over heb.

 

 

 

Mei 2015:Mijn beschermtrol
Co-auteur: Django Mathijsen
Illustraties: Floris
Genre: Fantasy, jeugd 10 tot 13 jaar
Verschenen bij: Uitgeverij Averbode

 

 

 

6) Er wordt wel eens beweerd dat wat wij schrijven "pulp" is en niet "literair"? Wat vind je daarvan? Wat is jouw antwoord hierop? Hoe verhoudt onze genre zich tot andere genres?
Ik houd me nooit bezig met de positie van het ene genre ten opzichte van het andere. Ik wil sciencefiction lezen, het is er te weinig naar mijn zin, ik schrijf het en het is er. Meer is er niet aan. Ik zeg zo vaak: het begint bij een goed verhaal. En een goed verhaal kan in alle genres geschreven worden.

 

Wat ik vind van de mensen die mijn schrijverij pulp noemen? Daar vind ik niks van. Ik schrijf verhalen die ikzelf graag zou lezen, punt. Ik ervaar de aanduidingen niet als compliment of belediging. Als iemand ‘pulp’ neerbuigend bedoeld, denk ik dat hij of zij zich eens in de geschiedenis van pulp moet verdiepen. Het zelfde geldt voor mensen die vinden dat ‘literatuur’ hoogstaand is. Voorbeelden te over van auteurs die vroeger verguisd werden en nu op literaire leeslijsten staan.
Als we literatuur kunnen omschrijven als: verhalen met diepgang, waar je over na kunt blijven denken, die bijdragen in je ontwikkeling, dan is de term ‘literatuur’ genre-overschrijdend. Net als de term ‘pulp’. Die kan staan voor: makkelijk lezen, lekker ontspannen en meteen weer vergeten. Waarbij makkelijk leesbare literatuur natuurlijk ook voorkomt. Of pulp die wemelt van de ingewikkelde zinsconstructies. En alles ertussenin.

 

In het ene verhaal zit meer diepgang dan het andere. Da’s toch best? Mijn persoonlijke missie is mensen een poosje uit hun eigen wereld te trekken, ze even iets anders te doen en te overdenken geven. Als dat lukt met een verhaal, ben ik dik tevreden en maakt het me niets uit hoe het gekwalificeerd wordt. ‘Goed geschreven’ is het grootste compliment.

 

 

 

April 2014: Wraak op het spoor
Genre: Korte verhalen in vrijwel ieder genre, volwassenen
Verschenen bij: Uitgeverij Zilverspoor

 

Biografie

 


 

Vroeger zat ik altijd te lezen. En als een boek uit was, fantaseerde ik door. Over de boze wolf, die toch nog uit de put kroop met zijn buik vol stenen. Over Dolf, die met zijn tijdmachine de geschiedenis zou veranderen waardoor het leven er hier heel anders zou uitzien want ja ... als je toen iets deed, heeft dat nu gevolgen.

 

Van sprookjes en Thea Beckman was de stap naar sciencefiction en fantasy zó gemaakt. Ik verslond de boeken van onder andere Jack Vance, Dan Simmons, Tanith Lee, Wim Gijssen, Stephen King en Peter Schaap. Wekelijks struinde ik de bieb af en zodra ik over de middelen beschikte om boeken te kopen, deed ik dat. Met een bomvolle boekenkast tot gevolg, waar mijn voorliefde voor verbeeldingsliteratuur overduidelijk uit spreekt.

 

Het doordenken ging door en leidde tot verhaaltjes vertellen aan mijn kinderen. En toch duurde het tot 2003 voor het tot me doordrong dat ik ook zelf misschien eens iets moest gaan schrijven.

 

'Dirkje Dapper', een heerlijk kereltje over wie ik graag vertelde, zag het daglicht.

 

In 2005 begon mijn internetleven. Daar ontmoette ik Kasper Kombrink, die me zei dat ik eens iets voor volwassenen moest gaan schrijven. Ik had mijn voornaam toen al omgedraaid, belandde op Korte Verhalen, schreef daar mee aan een bundel en kreeg de smaak goed te pakken. Een deel van mijn verhalen en die van anderen kan worden gelezen op Littera.

 

Via het Pure Fantasy Magazine, dat ik kocht in een boekenwinkel, belandde ik op het Pure Fantasy Forum en ontwikkelde ik mijn grote liefde: korte verhalen. Bij PF bleek dat ik niet alleen graag schrijf, maar ook met plezier redigeer en becommentariëer. Ik heb deel uitgemaakt van het team verhaalchirurgen en ben ruim anderhalf jaar redactielid van het magazine geweest. Op dat forum heb ik twee jaar opdrachtenworkshops gegeven.
Mijn korte verhalen zijn hier gepubliceerd.

 

Hier staat een overzicht van mijn boeken.

 

Ik schrijf over alles wat me boeit, in ieder genre waar een verhaal in verteld wil worden en voor elke leeftijd. Moest ik ooit kiezen, werd het sciencefiction, maar gelukkig hoef ik niet te kiezen. Vaak schrijf ik samen met Django Mathijsen.

 

Naast verhalen en boeken schrijf ik musicals. Samen met Cocky van Dijk heb ik vijf Sinterklaasvoorstellingen geschreven, met bestaande én nieuwe sintliedjes, gecomponeerd door Django.

Jaarlijks organiseer ik de schrijfwedstrijd Fantastels. De website van Fantastels is, net als die van Littera én deze, gebouwd door Kasper Kombrink.

 

Bibliografie:

 

Mei 2013: Koningsbillen en drakenstreken
Co-auteur: Django Mathijsen
Illustraties: Wietse Feenstra
Genre: Fantasy, kinderen 8 tot 10 jaar
Verschenen bij: Uitgeverij EigenZinnig

 

 

December 2009:

Sinterklaas en het liefdeslied
Sinterklaas en de componist
Geschreven in samenwerking met Cocky van Dijk. Met een nieuw Sinterklaas lied, gecomponeerd door Django Mathijsen: Sinterklaas gefeliciteerd
Uitgegeven door Toneeluitgeverij Vin

 

December 2010

Sinterklaas en de componist
Geschreven in samenwerking met Cocky van Dijk. Met een nieuw Sinterklaas lied, gecomponeerd door Django Mathijsen: Sinterklaas gefeliciteerd
Uitgegeven door Toneeluitgeverij Vink

 

Maart 2011

Trash & Carry, intergalactische broedmoeders
Geschreven samen met Cocky van Dijk. Muziek en geluidsfragmenten van Django Mathijsen. Feitelijk geen musical, maar een toneelstuk voorzien van powerpointdecor en geluid. Opgevoerd tijdens de Terra-Con te Veldhoven. Ik speelde Trash.

 

December 2011

PlezierPiet maakt het te dol
Geschreven in samenwerking met Cocky van Dijk
Met, gecomponeerd door Django Mathijsen: Sinterklaas gefeliciteerd
Uitgegeven door Toneeluitgeverij Vink

 

Decemner 2012:

KoksPiet wil iets anders.
Geschreven in samenwerking met Cocky van Dijk
Met, gecomponeerd door Django Mathijsen: De pepernotenblues, SuperPiet en Het schetenlied
Uitgegeven door Toneeluitgeverij Vink

 

April 2013:

Begeesterd
Illustraties: Jos Weijmer
Muziek: Django Mathijsen
Genre: Fantasy, volwassenen
Verschenen bij: Uitgeverij Zilverspoor

 

Mei 2013:

Koningsbillen en drakenstreken
Co-auteur: Django Mathijsen
Illustraties: Wietse Feenstra
Genre: Fantasy, kinderen 8 tot 10 jaar
Verschenen bij: Uitgeverij EigenZinnig

 

Juni 2013:

Codenaam Hadsadah
Co-auteur: Django Mathijsen
Genre: Thriller, volwassenen
Verschenen bij: e-Publikant

 

April 2014:

Wraak op het spoor
Genre: Korte verhalen in vrijwel ieder genre, volwassenen
Verschenen bij: Uitgeverij Zilverspoor

 

Oktober 2014:

Het invulnet
Co-auteur: Django Mathijsen
Illustraties: Stieven Van Der Poorten
Genre: Sciencefiction, jeugd 10 tot 13 jaar
Verschenen bij: Uitgeverij Averbode.

 

Januari 2015:

Ridders op sokken
Co-auteur:  Django Mathijsen
Genre: Fantasy, kinderen 8 tot 10 jaar
Verschenen bij: Uitgeverij Eigenzinnig

Mei 2015:

Mijn beschermtrol
Co-auteur: Django Mathijsen
Illustraties: Floris
Genre: Fantasy, jeugd 10 tot 13 jaar
Verschenen bij: Uitgeverij Averbode

 

Augustus 2015:

De raketwedstrijd
Co-auteur: Django Mathijsen
Genre: Spannend en informatief, jeugd, vanaf 10 jaar
Verschenen bij: Uitgeverij De Vier Windstreken

 

November 2015:

De spokenjaagster
Co-auteur: Django Mathijsen
Illustraties: Benjamin Claeys
Genre: Spannend, jeugd 10 tot 13 jaar
Verschenen bij: Uitgeverij Averbode

 

Maart 2016:


Malika's Schildplicht
Co-auteur: Djano Mathijssen
Verschenen bij: Utitgeverij Quasis

 

 

Januari 2015: Ridders op sokken
Co-auteur:  Django Mathijsen
Genre: Fantasy, kinderen 8 tot 10 jaar
Verschenen bij: Uitgeverij Eigenzinnig

 

 

Zie hier de uitgeverij van de: http://anaidhaen.littera.nl/

 

Organisator Fantastels: http://fantastels.littera.nl/ .

 

 

Voorgaande Spotlights:

 

Tisa Pescar

Terence Lauerhohn

Firma Tacker en Tape

Pepper Kay

Kim Houtstra

Pen Stewart

Olga Ponjee

Adrian Stone

Tom Thys

Patrick Brannigan

Joris van Leeuwen

M.J. Wolf

Thomas Olde Heuvelt

Marion Altena

Rianne Lampers

Rik Raven

Mark van Dijk

 

 

 

Blog

Contact