Navigatie

 

Ik had vandaag een lezing over "het verhaal achter het verhaal" bij ASV Kwakiutl op Het Spinhuis te Universiteit te Amsterdam gegeven. Ik vond het zeer leuk om te doen, met name omdat ik hier zelf ooit ook student was. (Ik heb dan ook als dank alle toehoorders een rondje gegeven.) Mijn lezing ging over het verhaal achter het verhaal: oftewel, de culturele context van griezel- en gruwel verhalen. (Hoewel ik liever het woord "psychologische thrillers" gebruik.) Ik ben namelijk van mening dat je de verhalen in een cultureel, sociaal en soms psychologisch raster dient te plaatsen, om de motieven en thema's duidelijker te kunnen zien.

 

 

 

 

Zo heb ik ook een aantal klassiekers geanalyseerd. Waaronder "Frankenstein" van Shelley en de daarbij behorend achtergrond van de industrialisatie (en de existentiële angsten dat deze culturele en sociale verandering opriep), maar ook bijvoorbeeld "Dracula" van Stoker, waar uiteraard de angst voor seksualiteit een grote rol speelt. In een periode waarin syfilis een piek bereikte en er voor het eerst lust moorden plaats vonden die tevens gepopulariseerd werden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naast Engelstalige schrijvers heb ik ook naar Amerikaanse schrijvers gekeken zoals Edgar Allan Poe, maar ook schrijvers als McCammon, Koontz en King: die in vergelijking met hun collega's aan de andere kant van de oceaan een meer psychologische benadering van griezelverhalen hebben. De lezing werd afgerond door Martijn Donders van Donders Producties die op een zeer ijzingwekkende manier mijn verhaal "In de achteruitkijkspiegel" van mijn bundel Zwarte Muren voordroeg.

 

Al met al een zeer plezierige ervaring...

 

 

 

 

 

Blog

Contact